За мен

За мен

Здравейте, казвам се Христо Спасов. Работя в Кабинет за рехабилитация на деца. Заедно с екип от професионалисти помагаме на децата да развият своя потенциал. Нашите наблюдения са, че децата развиват потенциала си, когато са в спокойна и любяща среда. Ако детето не може да се справи с поставените му задачи, то не трябва да бъде укорявано, а да се насърчава и да му се дават сили да повярва в своите възможности. Много важен е контактът на детето със специалиста. Работата с детето трябва да е в синхрон и радостна обстановка.

Моят професионален път:

Всичко започна с желанието да се отдам на благородна кауза
Преди години реших да отдам живота си на благородна кауза. Реших да впрегна всичките тези знания, които съм придобил от колежа и университета, за да помагам на хората. Завършвайки висшето си образование през 2012 година започнах работа като рехабилитатор в частен хоспис. Там работех с възрастни хора със сърдечно-съдови, неврологични, психични, ортопедични и травматологични заболявания. Времето през което работих с тях научих, че най-важното за човека е неговото здраве. Като млад човек бях изпълнен с ентусиазъм, а желанието да помогна на хората мотивира моята дейсност. Предостави ми се възможност за работа държавно учреждение и усилията ми бяха насочени към деца с неврологични увреждания. Поради спецификата на заболяванията аз ги посещавах по домовете им и прекарвах целия ден с тях. Единствено, ако поживееш известно време с такива деца разбираш, че не всички неща, които пише в книгите и за които сме учили в университета могат да се приложат. В семейна среда научих за живота и ежедневието им, за болката и радостта им. През времето в което работих по домовете (2014 година) преминах през организираната от доц. Д-р Иван Чавдаров “Aкадемия по церебрална парализа” с основна тема“Съвременни методи на диагностика, лечение и рехабилитация на Церебрална парализа. Амбицията ми да стана истински професионалист в професията, която избрах ме караше всеки ден да се развивам, четейки книги за детска церебрална парализа и неврология.

Започнах работа в медицински център и написах първите ми статии
За да обогатявам знанията и да мога да бъда максимално полезен на децата и техните родители започнах да посещавам медицински център „Интермед Прима“. Там мои колеги и обучители бяха Весела Златинска и Емилия Павлова, които с пълни шепи разясняваха и ми помагаха, когато имах нужда. И така първо се учих, а след това започнах да работя с тях. Жаждата за знания не стихна, а напротив стана още по-силна. Започнах да си задавам много въпроси за децата с неврологични увреждания и да търся техните отговори. В продължение на дълъг период от време огромен интерес представляваше методиката на Glenn Doman, която оказа влияние за написването на моята първа статия: „Стимулиране на моториката на деца с церебрална парализа, като активираме етапите на нормалното двигателно развитие“ Втората ми статия „Какво представлява Детска церебрална парализа (ДЦП)“ беше повлияна от методиката“Bobath“. В Карин дом преминах обучение на тема: "Методът Бобат за терапия на деца с церебрална парализа" с водещ на обучението Patrick Algoet, Старши преподавател по метода Бобат от Белгия.

Моят частен кабинет и кабинетът за късно проследяване
През 2017 година отвори врати моят личен кабинет в който работя с деца с двигателен дефицит. През същата година започнах работа в УМБАЛ-Пловдив, като детски рехабилитатор в кабинет за късно проследяване по проект „Грижа в ранната възраст“ на Фондация за нашите деца“ С подкрепата на фондацията и доктор Диана Аргирова създадохме „Кабинет за късно проследяване“, където ежедневно подкрепяме децата в най-ранна детска възраст. Последните курсове които преминах са: „Въвеждащ курс по релационна психомоторика и психомоторни практики“ с обучител Весела Банова; Обучение: „Ерготерапия за деца с увреждания“ с обучители от Frontline Partnership, Великобритания. Обучение: „Как да насърчим развитието на детето в ранното детство" с водещ Мариана Донкова, както и двудневно обучение на тема "Двигателно развитие, гимнастика на деца със специфични нужди. ДЦП знание за позата, позициониране и асистиране на децата" проведено в Карин дом. През 2018 година организирах дву дневно обучене на тема: "Добри практики и новости в работата с деца с ДЦП и двигателни затруднения" с водещ магистър КТ Велизар Димитров. През 2019 година организирах 2 дневно обучение на тема: "Развитие потенциала на деца със специфични потребности", водено от обучителният екип на Карин дом Андреас Андеу и Звезделина Атанасова.

В началото на 2019 започнахме да работим заедно с Мария Начева
Заедно с Мария станахме двама човека, които искат с професията си да бъдат полезни за хората. В съвместната ни работа имаме възможност да се допълваме и да даваме още повече стойност с това на което сме отдали живота си: да помагаме на все повече деца да намерят своето място в нашия красив и пъстър свят.
В края на 2019 завърших специализиран курс за Оценка и анализ на походката при деца с Церебрална парализа, проведен от Beata Wnuk.

През 2021 започнахме да работим заедно с Шенгюл Хасан. През 2022 двамата изнесохме лекция на тема "Церебрална парализа" в на конференцията за рехабилитация в град Варна. Същата година в нашия кабинет организирахме консултации и прегледи от ерготерапевт Петър Лазаров.

В края на 2022, заедно с Шенгюл Хасан завършихме обучение на тема "Ранна невромоторна оценка за кърмачета в риск" и "Ранна рехабилитация за бебета в риск" с обучител проф. д-р Бюлент Елбасан.

През 2023 успешно завърших единствения до сега цялостен Бобат курс за деца правен в България, който ни дава правото официално да прилагаме Бобат терапия на деца. Курсът се проведе от белгийската Бобат асоциация в четири модула по две седмици в "Карин дом" град Варна. През същата година бях лектор на 2рата конференция за '' Съвременни методи на лечение при нарушаване на функциите на ОДА'' в гр. Разград .

Тук можете да прегледате част от дипломите и сертификатите ми:

 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 2
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
 • Image 1
Образование:

НСА "Васил Левски"- образователно-квалификационна степен Магистър специалност Кинезитерапия магистърска програма КИНЕЗИТЕРАПЯ ПРИ МУСКУЛНО-СКЕЛЕТНИ ДИСФУНКЦИИ

Медицински Колеж Пловдив- образователно-квалификационна степен: професионален бакалавър по специалност:РЕХАБИЛИТАТОР